Изложба с ценни дарения подреди РИМ – Велико Търново
Регионалният музей във Велико Търново организира традиционната си дарителска изложба по случай Деня на народните будители. В музея бяха изложени различни етнографски предмети, исторически материали свързани с живота и дейността на различни личности свързани с град Велико Търново.
Основният дарител на Регионалния музей във Велико Търново е министърът на отбраната. В неговите правомощия е да предава за музейни цели излишъци и вещево имущество и оръжия.Прави го редовно, не не липсват и други желаещи да даряват експонати на музея.
Марин Сгурен също е един от дарителите. Магистър фармацефт по професия, роден е в Златарица , но от години живее в Велико Търново. Обесването на Васил Левски и пристигането на парахода Радецки на българския бряг това са сцените, които са пресъздадени на двете картини, които той е дарил. Признава , че са семейна ценност, пазена още преди рождението му от неговите родители.
Безспорно едно от най- интригуващите дарения е от анонимен българин, който живее във Великобритания. В предварителното писмо изпратено на РИМ става ясно, че предметите са били лични вещи на британски офицер, който е получил малък кинжал лично от цар Борис 3.
В знак на благодарност, дарителите получиха специални грамоти и пропуск, с който в продължение на година ще разглеждат безплатно обектите на Регионалния исторически музей.


Марияна Несторова
2 Ноември 2015 | 19:23
Тагове: дарение, експонати, изложба, РИМ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook