Предпоставка за успех ли е завършеното висше образование?
Към момента в България работят 52 университета при население от 7 милиона. Според проучване от 2000 година у нас е имало 41 университета и 47 колежа за 241 хиляди студенти. Колко тежи една диплома за висше образование и дали образованието в българските ВУЗ-ове е качествено и предпоставка за успеха на един млад човек у нас, вижте в следващия репортаж.
Във век, в който информацията е общодостъпна, е важно не само натрупването на безразборно количество знания, а на специфични умения. Затова университетите трябва да научат студентите да боравене с информация и да се самоусъвършенстват в реална работна среда.
Дипломата за висше образование дава възможности и разширява кръгозора, но не създава успешни личности.
На теория всичко е лесно, но на пазара на труда очакванията се разминават с реалността. Работодателите търсят подготвени кадри, без значение от специалността и университета, който са завършили.
Образованието е фактор в голяма част от случаите, но не са рядкост и истории за хора станали много богати и успели без да са завършили висше образование. Въпрос на лична отговорност е да поемем инициативата да се доразвиваме и образоваме сами.


Марияна Несторова
2 Ноември 2015 | 19:18
Тагове: висше образование, реализация, кадри, диплома

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook