Бесарабските българи празнуват днес
Бесарабските българи отбелязват своя празник. На 29 октомври българите, принудени да живеят далече от родината, празнуват заради това, че успяват през годините да запазят българския дух и традиции. Около 30 са бесарабските българи от териториите на Молдова и Украйна, дошли да учат във Великотърновския университет. Те сформират малка група, за да си помагат и подкрепят.
Карина Балабан се гордее с произхода и историята си. 20 – годишното момиче решава да учи в България и преди четири години пристига във Велико Търново. Карина учи „Връзки с обществеността“ .
Семейството на Карина живее в Одеската област на Украйна. Нейните близки продължават да съхраняват традициите през годините, спомня си младото момиче.
Роднините на Карина живеят далеч от размирните райони, но въпреки това тя постоянно се притеснява за тях. След 6 месеца младото момиче трябва да завърши висшето си образование, след което има амбициите да остане в България.
Карина признава,че към нея се отнасят като към украинка или чуждестранна студентка и рядко като към българка, но се надява това да се промени с времето.


Симона Димитрова
29 Октомври 2015 | 19:14
Тагове: бесарабски българи, празник, България, образование

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook