На опашка за топъл обяд
Топлият обяд, който предоставя Обществената трапезария в старата столица, се оказва единственото препитание за десетки великотърновци. За хората с минимални или никакви доходи осигурената храна е въпрос на оцеляване. Капацитетът на социалната услуга е 65 човека, за които държавата отпуска по 2.30 лв на ден, в които се включват супа, хляб и порция основно ядене на обяд.
Самотни пенсионери, безработни или болни хора всеки делничен ден чакат за топъл обяд пред Обществената трапезария. Димитринка Енева ще занесе порцията на 48- годишният си син инвалид, за когото всекидневно полага грижи.. Възрастната жена е категорична , че нито един политик или бизнесмен не се сеща за бедните и немощни в държавата, а само ги лъжат, когато наближат избори.
До края на месец декември е осигурена храната на нуждаещите се, след това не е ясно какво ще стане. Всички се обединяват от нищетата, в която живеят. Любомир взима пенсия в размер на 133лв. Като млад учи в Русия, след което работи като реставратор на пиана и рояли, но след като се пенсионира стажът му зад граница остава непризнат.
Кухнята е единственото спасение и за бездомниците Йорданка и синът й Петър. Общо двамата живеят със сто и петдесет лева на месец. За да не гладуват през месеците, когато трапезарията не работи, се налага да молят познати за храна, когато парите свършат.
В момента от социалната услуга се възползват 50 крайно бедни великотърновци. Заявления от нуждаещи се от топла храна , продължават да се приемат в сградата на общината, докато се запълни капацитетът от 65 души.


Симона Димитрова
9 Октомври 2015 | 18:02
Тагове: трапезария, обяд, пенсионери, бездомници

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook