До дни в РЗИ започва поставянето на противогрипни ваксини
До броени дни в имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция – Велико Търново ще пристигне противогрипната ваксина за предстоящата зима, през която се очаква да ни атакуват 3 вируса грип. В края на септември и началото на октомври е най – подходящото време за имунизация, защото са необходими между 2 и 3 седмици, за да изгради организмът ефективен имунитет. С настъпването на есента се увеличават разпространението на гриповете и настинките, но все още няма регистрирани болни с доказан грип в РЗИ.
Експерти очакват новият вирус “Швейцария“ да се разпространи през тази година. За първи път се появява миналата зима и за това не са ясни точните симптоми при разболяване, но се очаква да се приближават до добре познатите неразположения от други вируси : висока температура , главоболие, а впоследствие и поява на кашлица.
Очаква се пикът на грипната епидемия да е в края на януари и началото на февруари. Заедно с хората над 70 години и тези с хронични заболявания и малките деца ще бъдат сред най – уязвимите. За да се избегнат усложнения , специалистите съветват, да не се прибягва към самолечение.
Имунопрофилактиката остава най – ефективния начин за предпазване, защото в тялото ни предварително се създават антитела срещу вируса. Според статистиката обаче едва 3% от българите се ваксинират срещу грипните вируси.
През миналия зимен период в имунизационния кабинет на РЗИ – Велико Търново срещу грип са се имунизирали 150 човека.


Симона Димитрова
29 Септември 2015 | 20:00
Тагове: имунизация, грип, кабинет, вируси

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook