Велико Търново – част от национално здравно проучване
Велико Търново е един от градовете, в които се провежда първото по рода си проучване „За нашето здраве“. Резултатите от него ще покажат като какъв се определя българинът – здрав или не, в какви рискови групи попада и кои са най-вредните фактори за здравето му, в зависимост от особеностите на населеното място, в което живее. Във великотърновския регион водещи са сърдечно-съдовите заболявания.
Хората на възраст до 40 години заявяват, че са здрави или че нямат сериозни здравословни проблеми, няколко години по-късно обаче започват оплакванията.
Идеята на националната кампания за проучване здравето на българина е да информира и да стимулира профилактиката.
Старопрестолният град е шестият от общо 10 града, в които ще бъде направено проучването. Във Варна и Бургас резултатите сочат, че от проблеми със ставите се оплакват хора на възраст над 25 години, доста под нормалния възрастов праг. Във великотърновския регион водещи са сърдечно-съдовите заболявания, като една част от тях са причинени от стресови фактори.
В сравнение с други градове обаче великотърновци са облагодетелствани поради липсата на тежки производства, замърсяващи околната среда и влияещи на здравето.


Катя Мерджанова
23 Септември 2015 | 19:02
Тагове: Велико Търново, проучване, здравословно състояние, национална кампания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook