Тайван – една от най-бързо развиващите се азиатски икономики, търси бизнес партньори в България
Само за няколко десетилетия Тайван се превърна в една от четирите най-силни азиатски икономики. С активната държавна подкрепа в началото на 80-те години, в островната страна започват да се изграждат големи технологични паркове. Тези зони улесняват значително комуникацията и сътрудничеството между производителите, формирайки стратегически съюзи и предлагайки на клиентите висококонкурентни решения. Инвестира се изключително в иновации и изследвания, насочени към продукти, които да отговорят като качество и конкурентоспособност на изискванията на световните пазари. През 2014-та година външната търговия на Тайван достигна рекордните 313.84 млрд. долара, отразявайки увеличаващото се глобално търсене за електроника, машиностроене и транспортно оборудване. Брутният вътрешен продукт на глава от населението се е увеличил стократно спрямо 1952-ра година. Главните фактори за това са наличието на качествени и добре подготвени специалисти, капиталовите инвестиции и способност за приспособяване към бързопроменящата се международна среда.

Освен към IT технологии, икономиката на азиатската държава е ориентирана също към технологии за производство на зелена енергия, здравеопазване, биотехнологии, агропродукти, синтетични влакна и прежди, части за автомобилостроенето, хранително-вкусова промишленост, машиностроене.

Островната държава се стреми активно да стимулира международната търговия. Затова във всяка една от стратегическите сфери на развитие, тайванският бизнес търси чуждестранни инвеститори и партньори от всички краища на света, включително и от България. Всяка година със субсидия от тайвански организации за безплатен полет и хотелски престой от България за Тайван заминават 400 души. Целта е да посетят различни изложения и да осъществяват трайни връзки с азиатски компании. За контактите и сътрудничеството между тайванските и българските фирми се грижи Тайванският Търговски Център в София - TAITRA. Държавната агенция е единственото официално представителство на правителството на Тайван в България и работи в тясно сътрудничество с тайванските компании, търсещи чуждестранни партньори. Организацията с нестопанска цел има над 60 офиса в света. Повече от 40 години TAITRA предлага персонализирани услуги на множество предприятия в страната и чужбина.


Основният и най-бързо развиващ се сектор с огромен инвеститорски интерес и потенциал са високите технологии. Познанията, отличното качество на производствената технология и иновациите в тази ниша отреждат водеща роля на Тайван на световния пазар.
Икономиката на острова е известна по света основно чрез своите технологични гиганти като производителя на смартфони НТС, компютърните гиганти Acer и ASUS, лидерите в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) и United Microelectronics Corporation. От 2011-та година Тайван е производител номер 1 в света на дънни планки за компютри, USB флаш памети, лаптопи, сървъри, LCD монитори, оптични дискове, кабелни модеми. С напредването на технологичния прогрес там се създават по – умни устройства, които правят живота по-лесен и удобен.

Електрониката е основният двигател на тайванската икономика, но правителството влага много усилия в развитието и на други сектори. С бързите си темпове на растеж тайванският бизнес, би могъл да бъде изключително полезен за българското селско стопанство.
Със засиленото държавно присъствие в сектора се забелязва и огромен ръст на компании, които произвеждат целия набор от машини за селското стопанство – от спойки до цели трактори, като същевременно се забелязва тенденция за оптимизиране на работата им – област, в която Тайван се е доказал нееднократно. Целта на страната е фермерът да не печели само от земята, а от все по-съвременните и качествени машини, които улесняват производството.

Според статическите данни за 2013г., тайванският пазар за селскостопански продукти е имал общи приходи от 13,6 млрд. долара, като се предполага, че пазарът до 2018г. ще нараства равномерно с около 1% на година.
Медицинското оборудване също е сред направленията, които се развиват бързо и намират голяма реализация извън традиционните пазари като Китай, САЩ, Индия, Сингапур и др. Редица компании вече имат растящи продажби в Европа, като усилията в тази посока са целенасочени и с изключителната държавна подкрепа. Конкурентното предимство на тайванските заводи, за да създадат по-качествен краен продукт, е като комбинират високите технологии с източната философия.

Не на последно място трябва да се постави и големият интерес на страната към биопродуктите. Всяка година в столицата Таипе се провежда изложението Bio Taiwan, където освен местни производители има и силно международно присъствие. Традиционно в страната се провеждат много био форуми като: Tai Herbs – Int`l herb and functional food show; Food Taipei ; Foodtech and pharmatech Taipei; Tigis – Taiwan Int`l Green Industry Show and Automatic Machinery Exhibition in Taichung.

За да свърже тайванските компании с българските предприемачи от Тайванския Търговски Център в София – TAITRA, предвиждат поредица от срещи с членове на водещи бизнес организации и асоциации.


 
18 Септември 2015 | 17:19
Тагове: Тайван, технологии, възможности, предприемачество, инвестиции, търговски център

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook