По–бърз и по–устойчив растеж препоръчват на България от Световната банка
По–бърз, по–приобщаващ и по–устойчив икономически растеж препоръчва Световната банка на България. Споделен просперитет и намаляване на бедността са целите на финансовата институция. Необходими са реформи в здравната система, защото разходите, които приема здравеопазването не отговарят на доходите. Реформи в образователната и пенсионната система също са част от препоръките на Европейската комисия, за да се подобри равновесието на бъдещите финанси в страната. В старата столица представители на двете институции взеха участие в дискусия за развитието на българската икономика.
След събитията в българския финансов сектор миналата година, които показаха слабостите на финансовия надзор, Европейската комисия препоръчва да бъде извършен независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система у нас и до края на 2015 година да се направи тест за устойчивост. Един от основните елементи за стабилността на публичните финанси в бъдеще е събирането на данъчните доходи.
При сегашния ръст на производителност на труда в България, достигането на средните доходи в Европа в рамките на едно поколение не е възможно, сочат изводите от доклада на Световната банка.
Съвместните препоръки на Европейската комисия и Световната банка целят икономиката на страната да започне да расте нагоре.
Целите на Европа 2020, безработицата, инфраструктурата, образованието също бяха обсъдени по време на дискусията.


Симона Димитрова
10 Септември 2015 | 16:57
Тагове: Световна банка, Европейска комисия, икономика

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook