Панихида в памет на жертвите на комунизма отслужиха от Реформаторския блок
В памет на жертвите на комунистическите репресии бе отслужена панихида днес във Велико Търново. Представители на Реформаторския блок положиха венец и цветя пред кръста в парк „Дружба“. На днешната дата през 1944 година е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителството на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. След този ден настъпват редица промени в българското общество и то попада под Съветско влияние.
Извършването на Деветосептемврийския преврат е последвано от вълна на насилие, извършвано главно от комунистически групи срещу политически или лични противници. Властите създават на т.нар. Народен съд в края на 1944г. годината. Според различни оценки броят на убитите и безследно изчезналите през този период е между 20 000 и 40 000 души. През 1945г. част от интелигенцията на Велико Търново, Габрово и Плевен е убита.
В тяхна памет отец Леонид и отец Данаил отслужиха панахида.
Представители на партиите от Реформаторския блок положиха цветя и венец пред кръста в парк „Дружба“. Според кандидата им за кмет на Велико Търново – Мирослав Трифонов, паметта на обществото за кървавите събития е наказанието на убийците.
Трифонов изрази също своето възмущение от обособеното пространство за разхождане на кучета върху гроба на жертвите на територията на парка.


Катя Мерджанова
9 Септември 2015 | 18:03
Тагове: панихида, реформатори, комунизъм, жертви

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook