На „училище" през ваканцията
Лятно училище отново се провежда на Самоводската чаршия във Велико Търново. Майстори по рисуване , дърворезба , тъчкачество, грънчарство ще обучават малки и големи на тънкостите на занаятите в своите работилници в продължение на месец. Целта е да се провокира интерес към българските занаяти сред младите хора, да ги приобщи към духа на културните традиции и към визуалните изкуства.В ателието по дърворезба Мартин, Ради и Магдалена развиват своя талант.
Христо се занимава с дърворезба вече 17 години. Наследява занаята от своя баща. Необходима е най – вече постоянство, споделя майсторът..
В ателието може да се намерят различни дървени фигурки на животни и хора. Най – предпочитаните сред туристите този сезон дърворезба на дядо в традиционни български дрехи върху магаре.
Всеки,които иска да научи повече за средновековните и възрожденски занаяти,може да се включи в инициативата. Преминалите през лятното училище на финала ще получават специално свидетелство за чирак от майстора, при който са работили.


Симона Димитрова
17 Август 2015 | 17:35
Тагове: училище, занаяти, дърворезба, самоводска чаршия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook