„Сянката“ на интернет
За все повече прояви на негативното влияние на интернет и в частност социалните мрежи говорят психолозите. И докато преди 15-20, в които интернет се разраства като явление, видими са били само ползите от него, през последните години психолозите говорят за зависимости и психопатологични последици от него.
Макар и замисълът на социалните мрежи е да сближава хората и да улеснява комуникацията между тях, много психолози вече отчитат негативното им влияние върху нас. Една от проявите му е стимулирането на нарцисизъм при потребителите.
Парадоксът на социалните мрежи е, че могат да бъдат антисоциални, ако се използват прекомерно и неконтролируемо. За подрастващите това може да се окаже инвалидизиращо за възможностите им за социално, интелектуално, психологическо развитие.
Когато сме в интернет, получаваме чувство за свобода и безнаказаност, получаваме още илюзията за контрол.
Според психолозите бързият и лесен достъп до информация в интернет отказва младите хора от четенето на книги, а това от своя страна води не само до понижаване на тяхната култура, но и до по-трудното справяне с житейските проблеми, поради липса на стратегии.


Катя Мерджанова
31 Юли 2015 | 17:55
Тагове: интернет, негативно влияние, социални мрежи, психолози

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook