Регионалният исторически музей трябва да прибере забравения стенопис
Забравеният в необитаема сграда средновековен стенопис, за който Ви разказахме по-рано тази седмица, трябва да бъде прибран във фонда на Регионалния исторически музей. За това е категоричен археологът Мирко Робов. За целта трябва да бъде свикана комисия от експерти, които да се погрижат за находката от Преображенския манастир.
Тук, през 13 в. намирал манастирът „Свето Богоявление“. Разкопките се намират на два километра северно от Преображенския манастир и затова археолозите ги свързват с него. Първите проучвания правят монаси през 1905 – 1915. Последните от 1993 г. ръководи проф. Казимир Попконстантинов. От две десетилетия парчетата от стенописа отлежават в порутена сграда близо до Царевец.
Находките от манастира са предадени в археологическия институт, намирал се сградата на Стария окръжен съвет. От там преминават във филиал на НИПК. При закриването на ателието за реставрация към филиала фреските вероятно са забравени.
Припомняме, че сградата пази и други ценности като витраж и скулпурен проект на проф. Ненко Маров. Всички творби са завещани от авторите им на държавата, но остават в сградата години след нейната продажба.
Според доц. д-р Мирко Робов находките могат изследвани, сглобени и при наличието на по-запазени образи- те да бъдат консервирани. За целта е необходимо да бъде свикана комисия, която да опише намереното и то да бъде прибрано в отдел „Църковно изкуство“ на Регионалния исторически музей.


 
30 Юли 2015 | 19:55
Тагове: стенопис, Преображенски манастир, РИМ, собственост

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook