„Умни“ къщи пестят ток и време
Да живееш в „умна“ къща все още се счита за прекалено голям лукс в България. И докато на Запад и в Америка тази технология е нещо съвсем нормално и е достъпна във всеки дом, то у нас има места, където семействата живеят без ток и вода. Хората, които могат да си позволят това у нас са твърде малко. Тези, които все пак искат да контролират всичко у дома само чрез натискането на един бутон, са предимно много организирани и заети бизнесмени, посочват специалисти.
Докато висотехнологичните приспособления са навсякъде около нас, управлението на почти всичко вкъщи, докато седим на дивана се превръща в изключително удобство. Само с един смартфон осветлението, отоплението, музиката са под наш контрол, дори когато не сме у дома. Необходимо е само едно докосване на тъчскрийна на мобилния ни телефон.
Пътувайки към дома си можем да пуснем климатика, за да постигнем желаната температура още преди да се приберем. По този начин пестим електроенергия и намаляваме разходите си.
Оказва се обаче, че инвестицията е недостижима за средностатистическия българин. Майкъл Кумар изработва тези системи повече от 20 години, като за този период в България е направил само две.


Симона Димитрова
24 Юли 2015 | 18:43
Тагове: умна къща, технологии, смартфон

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook