Обръщаме ли внимание на Е-тата в храните?
С наличието на подобрители, овкусители и консерванти в храните са наясно много хора, но поради широкото им разпространение, трудно могат да бъдат избегнати. Изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките сочи, че т.нар. Е-та увреждат човешката ДНК.
От дванайсетте изследвани добавки, означавани с Е и номер, шест могат да предизвикат онкологично или друго заболяване. Много храни, предлагани по магазините обаче ги съдържат и дори хората, които са запознати с вредите, които нанасят, не изключват напълно консумацията им.
Някои от вредните добавки са оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
За да няма увреждане в ДНК, подобрителите, овкусителите и консервантите в храните трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените. Концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена.


Катя Мерджанова
22 Юли 2015 | 18:43
Тагове: подобрители, овкусители, консерванти, храна, рискове

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook