Бъдещето на библиотеките
Четенето и посещаването на библиотека не е отживелица. Бъдеще за институцията има, а също така и млади хора, които предпочитат контакта с книжното тяло вместо електронната книга. Във великотърновските библиотеки се наблюдава тенденция в детските отдели да бъде най-оживено.
На 5 юли тази година бе одобрен Стандарта за библиотечно обслужване, според който 8,22 млн. лева за книги трябва да отдели държавата за увеличаване на фондовете в обществените библиотеки в страната.
До момента попълването на фондовете на библиотеките се е ограничавало главно до попълване с книгите, които е необходимо да прочетат учениците през лятната ваканция. Стандартът предвижда средства и за периодичния печат.
От великотърновската библиотека „Славейче“ споделиха, че много деца ги посещават с родителите си и че се наблюдава положителната тенденция сред подрастващите. Нужно е обаче библиотеката да се превърне в по-привлекателно за тях място.
Въпреки, че вече четем от електронни книги, компютри и таблети, контактът с хартиените листи остава незаменим за мнозина и бъдещето на книгите не е застрашено. Както и това на библиотеките.


Катя Мерджанова
21 Юли 2015 | 19:35
Тагове: библиотека, книги, детски отдел

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook