Екотранспорт във Велико Търново
Намаляване използването на личните автомобили и опазване на околната среда цели използването на електробуси. Велико Търново е един от деветте града в страната, които могат да се сдобият с високотехнологичните возила през следващия програмен период. Превозвачите, тествали електробуса, отчитат много по-ниски разходи, но не могат да си го позволят без финансовата помощ на Общината.
Електробусът се зарежда през нощта и през деня може да пропътува от 180-220 км в градска среда до 250 в извънградска. Едно от иновативните возила на 5 години струва 220 хиляди евро, а чисто ново – от 400 хиляди нагоре. Именно с първоначалната инвестиция споделят, че имат проблеми представители на превозвачите. Екологичният транспорт вече е изпробван на пътя между Велико Търново – Лясковец и Горна Оряховица.
Едно от основните предимства на новите возила е, че за да се движат използват електрически ток.
Кметът Даниел Панов заяви, че в момента се проучва пазарът до стартирането на следващия програмен период, в който старопрестолния град може да се сдобие с електробуси.
Освен намаляване на вредните емисии, използването на електробусите за нуждите на градския транспорт се очаква да привлече и повече граждани, които да го предпочетат вместо личните си автомобили.


Катя Мерджанова
20 Юли 2015 | 19:32
Тагове: електробуси, екотранспорт, вредни емисии, Велико Търново

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook