Новата мода в образованието – софтуерен инженеринг
Все повече са желаещите да стават софтуерни инженери. Гладът за специалисти в IT сферата и доброто заплащане са причина много млади хора да се насочват към нея. Вижте историята на един успял великотърновец, който е създател на първия по рода си у нас „Софтуерен университет“
Светлин Наков е роден във Велико Търново. Завършва ПМГ“Васил Друмев“. Има редица участия и медали от олимпиади и балканиади по информатика, победител е в десетки различни национални състезания по програмиране. В момента се занимава с обучение на софтуерни инженери.
Според младия учен, който определя себе си като бунтар, в образователната ни система има нужда от промени, така че студентите да имат възможност да трупат повече практически опит.
След много опити и много работа реализира идеята си за „Софтуерен университет“, в който е ориентиран към индустрията и към практиката. Идеята на младия предприемач е да има десетки клонове в страната, които да дават възможност на увеличаващият се брой кандидати да се образоват в сферата на програмирането и софтуерните технологии. Светлин споделя още, че ако до скоро модата е била да се изучава право, икономика или туризъм, то в момента тя е в IT сектора. Стартовите заплати там са между 800 и 1200лв и достигат четирицифрени суми.


Катя Мерджанова
2 Юли 2015 | 19:36
Тагове: програмиране, специалист, интерес, професионална реализация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook