Училището като фактор за формиране на етническа толерантност
Многото стратегии, планове за действие и усвоените пари по проекти за мултикултурно образование не са достатъчни за решаване на проблема с интеграцията и включването на децата от различни етноси в училище. Това заяви днес на конференция във Великотърновския университет вицепрезидентът Маргарита Попова. На кръглата маса се обсъждаха различни идеи за това как училището може да бъде фактор за повече толерантност в обществото.
В националната научно– практическа конференция на тема „Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище“ взеха участие ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, главният секретар на МОН Любомир Йосифов, учители и представители на ромската интелигенция. Всички те се обединиха около идеята за диалога като първостепенна необходимост за решаването на проблемите в тази област.
Според вицепрезидента Маргарита Попова липсата на социална сплотеност е първоизточникът на много от проблемите в нашето общество. Сред тях са и проблемите, свързаните с малцинствата, а пътят към разрешаването им е немислим без образованието.
Въпреки това обаче без уважение на достойнствата на „другия“, без всенародна инициатива и готовност за доброволно общуване не може да има успешна интеграция и включеност на ромските деца в училищата, заяви още Попова.


Катя Мерджанова
1 Юли 2015 | 18:10
Тагове: Маргарите Попова, проф. Христо Бонджолов, роми, училище, интеграция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook