Акциз върху вредните храни?
3% акциз върху чипса, вафлите, някои безалкохолни напитки. Това предложи като поредна стъпка от здравната си реформа министър Петър Москов. Събираните пари ще бъдат предназначени за превенция на заболявания, причинени от консумация на вредни храни.
Данъкът ще важи за продукти с наднормено съдържание на сол, захар, трансмастни киселини или кофеин. Специалистите твърдят, че тяхната употреба е един от катализиращите фактори за развитието на редица заболявания. Фактите сочат, че почти 2/3 от българите редовно прибягват към бързите закуски, чипс, вафли.
Консумацията на този тип храни може да бъде причина за развитието на захарен диабет или наднормено тегло, което от своя страна може да доведе до хипертония. Специалистите споделят, че се увеличават случаите на инфаркт на хора около 30 години. С напредването на възрастта нерационалното хранене, придружено от липсата на физическа активност, както и от тютюнопушене, водят до по-голяма опасност от сърдечно-съдови заболявания.
Оказва се, че много от съвременните болести са следствие от съвременния начин на хранене. Според предварителния разчет на ведомството приходите от акциза, предложен от здравния министър, ще са 150 млн. годишно. На опаковките на вредните храни се предвижда да бъдат слагани етикети с надпис „Вредно за здравето“.


Катя Мерджанова
24 Юни 2015 | 18:50
Тагове: вредни храни, акциз, заболявания, превенция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook