30 студенти от ВТУ остават без стипендии
Председателството на Студентския съвет на ВТУ изпрати протестна декларация до Парламентарната комисия по образованието и науката и до ресорното министерство във връзка с изпълнението на проект „Студентски стипендии“. Оказва се, че 30 студенти от ВТУ няма да получат специална стипендия за научни разработки, която е в размер на 200 лв. Те остават ощетени след като Министерството на образованието и науката превежда на учебното заведение със 7000 лв по – малко от сумата, която е предвидена за изплащане.
Вместо 326 720 лв. парите за заслуги на възпитаниците на ВУЗ-а са намалени на 319 964 лв. Студентите, които трябва да получат възнаграждение за отличен успех, в размер на 600 лв, няма да бъдат засегнати. Останалите специални стипендии се дават за научни разработки , активна извънаудиторна дейност, участия в международни форуми. Ощетени са студенти с 5 и повече разработки, което означава, че очакват да получат по 1000лв.
Причината за недостига на средства е възникнал поради големия брой студенти, класирани с равен бал. От Министерство на образованието и науката предлагат университетът да покрие разликата от 7000 лв, да бъде намален броя на специалните стипендии или да се направи ново класиране на студентите, като се въведат допълнителни критерии.
Това е пореден пример как държавата демотивира и ощетява младите хора, а образователната система ги кара да търсят признание зад граница, добави оше председателят на студентския съвет – Петър Петров.
От Студентския съвет настояват държавата да отпусне допълнителни средства на Великотърновския университет.


Симона Димитрова
23 Юни 2015 | 18:25
Тагове: студенти, стипендии, научни разработки, Министерство на образованието и науката

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook