Зачестяват случаите на агресия в училищата
14-годишната ученичка от великотърновската гимназия „Георги Стойков Раковски”, която влезе в пререкание с учителя си е предложена за изключване. Това каза директорът на училището Петър Иванов. За случая Ви разказхме в началото на месеца. Припомням ви, че ден след инцидента в чантата на ученичката бе открит нож. 73 малолетни и непълнолетни момичета и 223 момчета от област Велико Търново са преминали през Детска педагогическа стая за извършени противообществени прояви през 2014 година по данни от Териториалното статистическо бюро. Агресията като социален феномен е част от поведението и на подрастващите.
Психолозите разграничават агресията, насочена към околните и агресията, насочена към нас самите. Тя е вербална и физическа. Агресията може да бъде още провокирана от страх, в резултат на раздразнение, междуполова или като начин за доказване.
Специалистите съветват родителите да проявяват разбиране към децата си и да се замислят самите те как се чувстват и с какво допринасят за тяхното поведение да бъде агресивно. Умението да се споделя и да се дава израз на душевните преживявания също е важно, защото в противен случай може да се превърне в катализатор на агресия.
Използването на някои видове леки наркотици също води до повишаване на агресивността. На възраст от 15-16 години повечето деца вече са изпробвали  алкохол, цигари, марихуана. Масово се вземат и амфетамини, които могат да доведат до психоза.


Катя Мерджанова
10 Юни 2015 | 20:04
Тагове: агресия, нож, ученичка, учител

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook