Промени в правилника за прием на кандидат-студенти предвиждат от ВТУ
15 % от кандидат – студентите, ще могат да се запишат във ВТУ без да полагат изпити и да чакат класирания. Приемът ще бъде за около 300 места и ще се провежда само с диплома за средно образование. Това са част от промените в правилника, които предвижда новото ръководство на висшето учебно заведение. Целта е справяне с демографската криза в страната.
Прием във ВТУ само с диплома съществува отдавна, но вече няма да е необходимо желаещите да чакат да излязат всички класирания, за да станат студенти. Ако Академичният съвет приеме предложението до 22 юни се предвижда да има нови 300 студенти в търновската Алма матер.
Провеждането на кандидат– студентски изпити, паралелно с изборите за ректор в университета затруднява ситуацията, обясни проф . Христо Бонджолов. Необходима е оптимизация на работата във факултетите и преструктуриране на различните отдели.
„Трудно, но не тежко“. Така определи финансовото състояние на учебното заведение новият ректор на вуза. Спрени са всички строителни дейности в сградите на университета, докато се справи с неразплатените дейности, отлагани във времето. Ще бъдат предприети мерки с университетските преподаватели, които злоупотребяват с наднормените часове. При норматив от 360 часа годишно, някои от тях са си писали над 3000 часа.
Проф. Христо Бонджолов иска да бъде направена проверка по всички ресори, свързани с финансите в университета.


Симона Димитрова
8 Юни 2015 | 19:17
Тагове: университет, ВТУ кандидат-студенти, правилник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook