Ден без асансьори
Ден без асансьори бе обявен в 17 държави по света. България също се включва в идеята на Световния ден на околната среда. Целта на международната кампания е да се насърчи ходенето пеш и да се покажат ползите от активния физически живот. Оказва се, че заради състоянието на асансьорите у нас на великотърновци често им се налага да използват стълбите.
Живеещи в 6-етажен блок във Велико Търново вече четвърт век не използват асансьор. Още при построяването на кооперацията съоръжението не е поставено поради липса на средства. В момента пространството зад асансьорните врати заема функцията на маза. Живеещите в сградата съхраняват там компоти и туршия.
Да използваме стълбите е здравословно и полезно за организма, твърдят специалисти. Старата столица предлага тази възможност ежедневно. Според Калин Василев, който тренира постоянно, трябва да превърнем инициативата в навик.
Мария и Стефани живеят на последния етаж и предпочитат да се придвижват с асансьора. Но малко движение по стълбите нагоре е полезна тренировка, споделят момичетата.
Ако превърнем навика да се прибираме у дома не с асансьора , а пеш по стълбите, веднага ще усетим положителен ефект.
В световната кампания се включват 17 държави, 50 града и над 180 държавни, общински и корпоративни сгради.


Симона Димитрова
5 Юни 2015 | 18:45
Тагове: асансьори, ходене пеша, движение, здраве

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook