Домашно приготвената бира среща все повече привърженици
120 вида бира събират в България любители на пенливото пиво от цял свят. Третият международен конкурс за домашна бира, организиран у нас, посрещна представители от Полша, Хърватия, Словения. С 6 пъти повече, само за две години , са се увеличили хората, които сами приготвят напитката вкъщи, сочат данни на Асоциацията на домашните пивовари в България.
През 2013 година членовете на Асоциацията са 10, а сега наброяват повече от 50. Като броя на нерегистрираните пивовари е над 300. Все по – големият интерес към нестандартното хоби се дължи и на факта, че само с 2 лв можеш сам да си приготвиш 2 литра от кехлибарената течност.
Победителят на тазгодишния конкурс е словак. Въпреки, че българските представители не успяват да се преборят с чуждите дългогодишни пивоварски традиции, се представят на добро ниво. Най – голям интерес предизвиква вид американска бира , наречена IPA.
Оказва се обаче трудно в България хобито да приготвяш домашна бира да се превърне в бизнес, защото процесът по лицензиране на пивото е бавен и сложен.
Сега българските домашни пивовари се подготвят за международен конкурс, който трябва да се проведе началото на месец юни в Загреб.


Симона Димитрова
7 Май 2015 | 18:31
Тагове: домашна бира, състезание, пивовари, регистрация, конкурс

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook