Българското здравеопазване е най–скъпо в Европа
Здравеопазването в България е най – скъпо, в сравнение с другите европейски страни. Според доклад на Световната банка сме принудени да доплащаме три пъти повече от нормалното. Защо в най – бедната държава здравеопазването се оказва най – скъпо – вижте в следващия репортаж.
47% от всички средства, които се дават за здраве у нас на година, идват от пациентите. За сравнение прагът на доплащене, който СЗО поставя е 15 – 20%. Причината - държавата отделя за здраве едва половината от необходимите средства.
Така ако държава дава за здраве 4 милиарда, останалите 3 милиарда идват от пациентите. Не всички обаче могат да си позволят доплащането.
Високият дял на доплащането от страна на пациентите, води до отказ от лечение. По този показател България се нарежда на второ място в ЕС, преди нас е само Латвия.
Най-голям дял от средствата, които вадим от джоба си, отиват за лекарства. Това перо е около 70% от всички плащания със собствени средства. Причината за всичко това е действащата в момента здравна система. За да се стигне до реформа трябва не само политическа воля, а и промяна в мисленето на обществото, каза още д-р Христо Димитров. Докато сами не започнем да следим как се харчат парите за здраве и да си търсим правата, ще продължаваме да плащаме най–много в Европа.


Десислава Колева
5 Май 2015 | 18:57
Тагове: здравеопазване, цени, медикаменти, Европа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook